3 Temmuz 2019 Çarşamba

müzik aletleri frekansları

EQ ve filtrelerle çalışırken frekans aralıklarını tanımak, bu aralıklarda neler olup bittiğini bilmek fazla önemlidir. İnsan kulağının duyduğu frekans aralığı teorik şekilde 20 Hz ile 20 kHz şekilde kabul edilir. Teorik olarak diyorum sebebiyse özellikle üst frekansların duyumu kişiden kişiye değişiyor. Bunda ıslak ve duyum üstündeki hasarlar da önemli rol oynuyor. Yaş ilerledikçe üst frekansların duyumunda azalmalar oluyor. Diğer yandan sürekli  müzik aletleri yüksek sese maruz kalan kişide de üst frekanslardan başlayarak duyma kayıpları oluşuyor. Yaş meselesinde yapılabilecek bir şey bulunmamaktadır lakin yüksek ses meselesi için fazla dikkatli olmalı ve duyumumuzu korumaya kocaman İtina göstermeliyiz.

Esas konumuz olan frekans aralıklarına arka dönecek olursak, 20 Hz – 20 kHz, ayrıca biraz daha aşağıya inip 16 Hz – 20 kHz arasını kabaca beşe bölebiliriz:

'Müzik ruhun gıdasıdır' tabiri de kulağımıza aşina bulunduğu kadar yavan değildir aslında. Müzikteki değişik frekanslar insanı mesut edebilir, rahatlatabilir, sinirlendirebilir ve strese sokabilir. Ses dalgalarının yarattığı titreşimlerin su moleküllerini değiştirebildiğini biliyoruz. Vücudumuzun %80'ni suyla kaplı olduğundan, müzikten fiziksel şekilde etkilenmemek de birçok zor bir durum.

Peki şuan TV'de, radyoda, dinlediğimiz her müziğin altında bir komplonun yattığından bahsetsek? Ersin İpek, hazırladığı yazıda, bu komplonun nasıl çıktığını ve bu zamana kadar nasıl ilerlediğini anlatıyor. Biz de sizin için, bu yazıdan hareketle zehirli müziğin detaylarını listeleyelim istedik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder